Had jij altijd een tien voor taal? Nou, heel eerlijk, wij hier op de redactie niet hoor. Wij, net als vele andere Nederlanders, maken geregeld wel eens schoonheidsfoutjes. Naast schoonheidsfoutjes heb je ook nog de categorie: fatale blunder taalfouten. Na het lezen van deze blog, maak jij nooit meer deze taalfouten.
Taalfouten, spelfouten of typfouten
Weet jij het verschil? Taalfouten, spelfouten en typfouten zijn drie soorten fouten waarvan de termen geregeld door elkaar worden gebruikt.
Taalfouten
Taalfouten zijn grammaticale fouten of fouten waarbij er voor een verkeerd woord gekozen is. Zoals: ‘De klasgenoot heeft een complicatie van de beelden gemaakt’, hier hoort ‘compilatie’ te staan. Een ander welbekende taalfout is de verwisseling van die/dat, dat/wat of als/dan.
Een ander veelvoorkomende fout is een zeugma: ‘Ik haalde drinken en de kinderen door elkaar’, deze zin is ingekort, ook wel een samentrekking genoemd. De zin had moeten zijn, ‘Ik haalde drinken voor de kinderen en ik haalde de kinderen door elkaar’. In deze zin is eenmaal halen gebruikt, terwijl het woord voor twee verschillende betekenissen dient, namelijk drinken halen en door elkaar halen. Zo een niet-kloppende samentrekking noemen we een zeugma. Bij taalfouten denk je wellicht sneller aan een dt-fout, maar zoals je ziet, ligt dat net iets ingewikkelder. Onder welke categorie vallen dt-fouten, denk je?
Spelfouten
Spelfouten zijn fouten waarbij de spellingregels zijn overtreden. Zoals het verkeerd schrijven van woorden die een samenstelling vormen of het incorrect gebruik van klinkers en medeklinkers, waardoor de spelling onjuist is.
Typfouten
Typfouten kun je ook wel tikfouten noemen. Wanneer je met je vingesr over het toetsenbord vliegt is een tikfout snel gemaakt. Gespot? 😉
Deze 5 taalfouten komen nog te vaak voor
En hopelijk na vandaag een stuk minder.
‘Me’ in plaats van ‘m’n’ of ‘mijn’
‘Me hond’, ‘me kont’, ‘me moeder’, ‘me loeder’. Hier moet je per direct mee stoppen. Het is ‘mijn auto’, ‘mijn vader’ of ‘mijn vriend’.
‘Jou’ en ‘Jouw’
‘Ik hou van jouw’, van jouw wat? ‘Ik hou van jou’, is in deze zin correct. In de zin ‘ik hou van jouw muziek’, is ‘jouw’ ook juist gebruikt. ‘Jouw’ en ‘jou’ wordt nog geregeld door elkaar gehaald. ‘Jouw’ is een bezittelijk voornaamwoord en ‘jou’ is een persoonlijk voornaamwoord. ‘Jouw boek’ of ‘dat boek is van jou’.
‘Vertellen tegen’ en ‘irriteren aan’
Er is een grote kans dat velen de fout niet eens herkennen. Door chat- en spreektaal zijn we er fantastisch in geworden om er een zooitje van te maken. ‘Vertellen tegen’ en ‘irriteren aan’ zijn verhaspelingen.
Een verhaspe-wat? Een verhaspeling is het onjuiste gebruik van een uitdrukking of woord, bijvoorbeeld met een woord dat erg op het juiste lijkt. In de situatie van ‘vertellen tegen’, zijn de correcte uitdrukkingen ‘vertellen aan’ en ‘zegt tegen’.
Bij ‘irriteren aan’, hoort het ‘ergeren aan’ en ‘iets irriteert’ te zijn. Je kunt jezelf niet irriteren, maar iets of iemand anders kan dat wel. Dus: ‘Ik erger me aan zijn gedrag’ en ‘Ik vind zijn gedrag irritant’ of ‘Zijn gedrag irriteert me’, zijn de juiste manieren.
‘Enigste’ of ‘enige’
‘Ik ben de enigste die een vierdubbele salto kan’, dat is ontzettend knap, maar het is toch echt ‘enige’. Punt. Zo zijn er mensen die zeggen dat het woord ‘enigste’ niet bestaat. Dat is dan ook weer niet zo. De enige optie waar ‘enigste’ wel correct is, is in de vorm van het bijvoeglijk naamwoord ‘enig, dat ook betekent: ‘fijn’ of ‘heel mooi’. ‘Die trouwdag was enig, ik denk dat het de enigste dag was die ik deze zomer heb meegemaakt.’
‘Na’ en ‘naar’
‘Jij kwam naar mij’, ‘Jij kwam na mij’. In de eerste zin komt iemand naar je toe en in de tweede zin is iemand na jou aan de beurt. Het verschil lijkt misschien klein, maar heeft grote gevolgen op de betekenis. Dus: na het lezen van dit artikel, weet je waar je naar moet zoeken als je het verschil even niet meer weet.
Natuurlijk zijn er nog zat taalfouten waarvan onze oren klapperen. Deel 2 die komt nog wel. Eerst deze taalfouten nooit meer vergeten.
Bronnen: Taaladvies.nl, Taalvoutjes.nl