06-38489671 office@tessregelt.nl

Stiekem kunnen we tegenwoordig niet meer zonder: social media. Een online wereld waar we ontzettend veel tijd aan besteden, maar waarvan vele mensen niet weten hoe je dit eigenlijk spellen moet. Want is ‘social media’ wel correct? Of is het toch sociale media of… Sociale-Media? Hoe schrijf je social media? Na het lezen van deze blog, vergeet jij het in ieder geval nooit meer.

Hoe schrijf je social media: waar het vaak misgaat

Of je nou sociale media of social media gebruikt, maakt niet zoveel uit. Sociale media is de Nederlandse benaming, social media de Engelse. In ons kikkerlandje nemen we steeds meer Engelstalige woorden over, waarvan social media hier ook een van is. Een tip om het gebruik hiervan zo net en ‘goed’ mogelijk uit te voeren, is door consistent te blijven. Kies voor social óf sociale. 

Social(e) media schrijf je trouwens met kleine letters. Met name bij de opkomst van social media werd het ook wel met hoofdletters geschreven, dus: Social Media. Waarom dat zo was, durven wij eerlijk gezegd niet te zeggen. Maar dat het niet hoort, is een ding dat zeker is.

Samenstellingen of samen-stellingen, of toch samen stelling-en?

Samenstellingen, natuurlijk ;). Een samenstelling is een combinatie van twee of meer woorden die samengesteld een andere betekenis krijgen. Bij vele combinaties zegt het ene woord iets over het andere. Het laatste deel van het woord geeft aan om wat voor iets het gaat. Alle woorden aan elkaar schrijven gebeurt zodat het nadrukkelijk aantoont dat de eerste woorden onafscheidelijk bij elkaar horen. Waarom dat zo is, ontdek je snel genoeg met handige voorbeelden. 

Schrijf je social media gebruik, socialmediagebruik of social mediagebruik?

Doordat social media uit twee losse woorden bestaat, ben je misschien geneigd om het woord ‘gebruik’ simpelweg aan ‘media’ te plakken. Wat er dan gebeurt, is dat de betekenis van het woord verandert. Bij de combinatie social mediagebruik gaat het alleen om mediagebruik en niet om het gebruik van ‘social media’. Doordat het om het gebruik van social media gaat, moet het zijn: socialmediagebruik. Zie je het? 🙂 

Simpele voorbeelden waarbij de betekenis verandert door een spatie:

Rode wijnglazen zijn wijnglazen die rood zijn van kleur

Rodewijnglazen zijn een soort wijnglas speciaal voor rode wijn

Een lange afstandsloper is een afstandsloper die lang is in lengte

Een langeafstandsloper is een loper die lange afstanden loopt

Zelfopblaasbaar matras is een matras dat zichzelf opblaast

Zelfopblaas baarmatras is… ja, wat precies? Een matras dat baart? (credits: taalvoutjes.nl)

Hoe schrijf je social media? Blogpost by Tess Regelt

Streepjes

Hiermee bedoelen we natuurlijk het koppelteken. Het ‘streepje’ mag je gebruiken om woorden te verduidelijken en bij een klinkerbotsing zijn ze zelfs verplicht. Hoe het zit met klinkerbotsingen lees je bij de volgende kop.

Om een lang samengesteld woord zoals socialmediagebruik beter leesbaar te maken, zijn social-media-gebruik of socialmedia-gebruik beide prima oplossingen. Je zult het koppelteken online vast een hoop tegenkomen. Dit kan zomaar zijn door een twijfel over wat echt correct is, het verduidelijken of wanneer het een ‘nieuw’ woord is, bijvoorbeeld bij Engelstalige woorden. Een samenstelling kan er dan ineens heel gek of lastig leesbaar uitzien. Ook zijn er vele tekstschrijvers aka woordkunstenaars die zelf bijzondere, spraakmakende en grappige samenstellingen maken om een onderwerp te verhelderen of een statement te maken. Het koppelteken is in zo een is situatie de perfecte oplossing.

Klinkerbotsingen

Het woord zegt het al: botsende klinkers. Waar dit voorkomt is onder meer bij: socialmediaadvies. Je ziet het al, deze woordenbrij leest niet fijn. Voor deze categorie klinkercombinaties geldt een aparte regel. Hierbij is een koppelteken niet alleen nodig om het leesbaar te maken, maar zelfs verplicht. Dus, het moet zijn: socialmedia-advies

Hoe schrijf je social media: samenstelling en streepjes zorgen voor verwarring

Door het gebruik van koppeltekens bij social media, zoals: social-media-gebruik of socialmedia-expert, zijn er ook mensen die social-media of socialmedia schrijven of hiervan een ratjetoe maken en dit telkens anders schrijven. Niet doen! Social-media of socialmedia is sowieso fout.

Enfin; consistent zijn, het koppelteken is je beste vriend en controleer goed of je woord ineens van betekenis verandert door de spatieplaatsing. Twijfel je een keer? Dan weet je dit artikel te vinden!